Заплахите стават все повече и са по-опасни, предупреждава директорът Програмно осигуряване“

...
Заплахите стават все повече и са по-опасни, предупреждава директорът Програмно осигуряване“
Коментари Харесай

Николай Трифонов, LIREX: Изследваме процеси, обсъждаме казуси, предлагаме решения

Заплахите стават от ден на ден и са по-опасни, предупреждава директорът „ Програмно обезпечаване “ в „ Лирекс “* Николай Трифонов с над 25 години опит в IT бранша

- Какви IT решения и продук­ти внедрявате в индустриалните организации?

- Имплементираме най-често три вида решения. Първите са наши авторски – за цифровизация на процеси, които можем да приспособяваме съгласно съответните потребности на клиента. Вторият вид са характерни, лични, които създаваме по поръчка на дадена организация. Третият вид са в областта на осведомителната сигурност. Те са нужда за всяка организация в днешния свят, в който пробивът на сигурността заплашва цялата действеност на бизнеса. Може да се каже, че тези решения обезпечават бизнес резистентност, а другите два вида, които загатнах – успеваемост и оптимизация.

- С какво се характеризират авторските артикули на LIREX?

- Това са 100% наши продук­ти, които можем да използван и приспособяваме към характерните условия на всеки клиент. За образец можем да вземем трите продукта на LIREX, които сега са най-силни на пазара. Това са система за ръководство на активи – LIREX ASSETS, цифровата платформа за ръководство на транспортен поток, вътрешна логистика – LIREX TMS, и системата за надзор на достъп – LIREX ACS. В партньорство с клиентите си развиваме тези системи. В тях са събрани богатият ни опит от промишлеността и оптимизацията на процеси, експертизата ни при разработка на програмен продукт и сигурността при предпазване на данните. Прилагаме и най-новите технологии като Machine Learning и Artificial Intelligence.

- Как тези артикули оказват помощ на предприятията да подобрят бизнес процесите си?

- Освен че решенията ни усъвършенстват съответния развой в дадена организация, те постоянно стават ядро, към което могат да се цифровизират и усъвършенстват и други свързани процеси. Продуктите ни са гъвкави и адаптивни към характерната бизнес логичност и системи на предприятието.

Пример за това е LIREX ACS, посредством която се ръководи достъпа до цялата територия, обособени здания или пространства. Имаме клиенти, които като добавена стойност ръководят и обвързваните с достъпа процеси –  за инструктажи да вземем за пример или за ръководство на контракти с снабдители. Други в допълнение надградиха с наше решение за интелигентно ръководство на паркоместа, употребяващо AI и данни от видеонаблюдението им.

Друг образец е LIREX ASSETS. В цялостния си обсег системата усъвършенства доста повече от главния развой по инвентаризация. Организациите реализират по-висока успеваемост при ръководство на целия витален цикъл на активите – ръководство на благосъстоятелност, на сервизиране и други

- Какво съставлява вторият вид решения, създадени по поръчка на клиенти?

- Системите по поръчка се основават, когато не може или не е удачно да се употребява готово решение. За разлика от готовите, авторски решения на LIREX, тези се проектират и извършват персонално за всеки клиент според от неговите характерни потребности и цели. Например изградихме система, посредством която дигитализирахме ръководството на контракти с дистрибутори. При различен клиент дигитализирахме процеса по дизайн на продукта и по-конкретно по планиране на съставените елементи, част от приключените артикули.

При подобен вид планове си партнираме с клиентите в тясно съдействие, тъй че от близко да вникнем в процесите и потребностите на тяхната активност. В процеса на работа консултираме клиента, като дружно с него изследваме процеси, обсъждаме бизнес проблеми, предлагаме идейни решения и разновидности и най-после прилагаме най-гъвкавата и съобразена с неговите специфики архитектура.



- Какво се изисква при този личен развой?

- Преди всичко е необходим опит. Резултат от дългогодишната ни процедура са към този момент построените процеси, основани на Agile философията в непрекъсната връзка с клиента. Ключово е да се водим от характерността и да обръщаме внимание на взаимоотношението сред екипите, като най-важното е да създадем добър работещ артикул.

Технологичният стек, който използваме, разрешава решенията да живеят на разнообразни по тип инфраструктури – на физически или виртуални машини. Да се употребява Docker резервоар – зависи от настоящата инфраструктура на клиента. Решенията работят върху Linux или Windows и с разнообразни бази данни – Oracle, MySQL, PostgreSQL и други

- Какви са провокациите с киберсигурността?

- Информационната сигурност е застъпена необятно в нашето портфолио и за нея може да се приказва доста. Заплахите стават от ден на ден и по-опасни.

Една от по-новите ни услуги тук е Offsite Immutable Backup. Чрез нея получавате доста сигурни архиви, предпазени даже от ransomware офанзиви. Друга по-нова услуга е „ Управление на уязвимостите “. Активното разкриване и унищожаване на уязвимости е значима стъпка в повишение на равнището на инфосигурността във всяка организация, като добавя отбраната, обезпечена от хардуерни и софтуерни разработки. Продължаваме да извървяваме и пенетрейшън проби, в което имаме опит от доста години. Те симулират действителни офанзиви на хакери към системи, приложения и данни. Важно за клиентите е не просто да бъдат предпазени, а да подсигуряват и непрекъсваемост на активността си. Ние работим точно в тази посока и предлагаме цялостна гама от услуги и артикули.

***

LIREX BG е водеща българска IT компания. С към този момент над 30 години опит във високотехнологичната промишленост, осъществя цялостни решения и професионални услуги за организации от доста сфери на стопанската система. Разработва и имплементира разнообразни системи, като огромна част от тях са персонализирани. Покрива необятен набор от потребностите на организациите от технологии, експертиза и запаси в следните основни области: IT среда, осведомителна сигурност, физическа сигурност и цифровизация.

Мартин Николов.  Материалът е част от първия брой на специфичното издание на списание „ Мениджър “ – 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР